Rentgenski žarki (žarki X) so del elektromagnetnega valovanja, ki se uporablja v medicini in tudi na drugih področjih za diagnostiko, čiščenje in sterilizacijo. Ker gre za škodljivo ionizirajoče sevanje, je potrebna zaščita. V gradbeništvu ščitimo uporabnike prostorov, ki se nahajajo v bližini virov sevanja – RTG-aparatov. Konstrukcije sten, medetažne konstrukcije, vrata in okna izdelujemo iz materialov, ki zmanjšajo prodornost rentgenskih žarkov.

savanja-opozorilni-znak
Zaščitni znak

Za zaščito se najpogosteje uporablja svinčena pločevina ali posebne gradbene plošče za zaščito pred rentgenskim sevanjem. Debelina zaščitne plasti je pogojena z virom sevanja, zato jo običajno definira proizvajalec naprave, najpogosteje kot svinčev ekvivalent – debelina potrebne plasti svinčene pločevine ali drugega materiala, ki ima enak vpliv na zmanjšanje prodornosti RTG-žarkov.

Primer gradbenih sistemov za zaščito pred rentgenskim sevanjem so plošče Knauf Safeboard ali NDA Akustik gips art.4 ter konstrukcije s svinčeno pločevino. Pomemben je pravilen način vgradnje, ki je prikazan v tehničnih listih proizvajalcev.

×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.