Nova gradnja ali stara stavba, enodružinska hiša ali stanovanjski blok – vsako stavbo je mogoče izolirati! Zaradi zunanje izolacije se zmanjša potreba po ogrevanju in hlajenju, torej tudi s tem povezani stroški. To je eden od razlogov, zakaj se toplotnoizolacijski sistem vedno izplača.

hardie-plank

Investicijo olajšajo subvencije EKOSKLADA in pravilne odločitve, pri katerih si zasebni investitorji lahko pomagajo z brezplačnim svetovanjem strokovnjakov in energetskih svetovalcev mreže ENSVET.

Za pomoč pri izbiri pravega materiala pa se lahko obrnete tudi na nas.

V tabeli so označene bistvene značilnosti posamezne vrste toplotne izolacije za kontaktne fasade, ki pomagajo pri izbiri.

Tabela Primerjava toplotnih izolacij za fasado

pomembne lastnosti toplotne izolacije beli EPS grafitni EPS XPS kamena volna lesna volna fenolna pena, PIR/EPS-G mineralne penjene plošče penjeno steklo Vakuumski izolacijski paneli
toplotna prevodnost [W/mK] 0,034-0,04 0,031 0,035-0,039 0,035-0,04 0,036-0,043 0,02-0,024 0,043 0,038 0,0035-0,0053
razred gorljivosti E E E A1 E C-s1, d0; E A1 A1 E/A1
zvočna izolativnost slaba slaba slaba dobra dobra NP nevtralna nevtralna nevtralna
paro prepustnost [µ] 20-40 20-40 50-200 1 5 40; ∞ 3 NPD
vpojnost po potopitvi v vodo NPD NPD 0,5-1,5% <1-3 kg NP <1 kg <2-3 kg 0 NPD
dimenzijska stabilnost (DS 70/90) 0,5% 0,20% 5,0% dobra dobra 1,5%; dobra 0,5% dobra dobra
razplastna trdnost TR [kPa] NPD NPD NPD >10 >10 NP NP >200 NPD
Potrebna debelina po merilih Ekosklada za leto 2019 15 cm 13,5 cm 15,5-19 cm 15,5-17,5 cm 16-19 cm 9 cm; 12 cm 19 cm 16,5 cm 2-3 cm
cena €€ €€ €€ €€ €€ €€ €€€ €€€
Toplotna prevodnost:
ugodnejše so nižje vrednosti
Razred gorljivosti po SIST EN 13501
Paroprepustnost:
izbiramo glede na zahteve konstrukcije
Vpojnost:
ugodnejše so nižje vrednosti
Dimenzijska stabilnost:
boljša je čim manjša sprememba
Razplastna trdnost:
min. 10
Cena:
€ – €€€ = cenejši do dražji

Kadar iščemo najcenejšo izolacijo, izberemo izolacijo iz ekspandiranega polistirena – EPS bele barve, lahko je perforiran ali ne.

Kadar želimo čim tanjšo fasadno izolacijo, izbiramo med penjenim bakelitom Weber therm plus ultra 020 in grafitnim EPS, običajno sive barve, kot je Neo Super, Dalmatiner,  webertherm clima Kremšnita ipd. Za ekstremne primere pa rešitev predstavljajo vakuumski izolacijski paneli Va-Q-vip, trenutno najboljša toplotna izolacija, primerna za uporabo v gradbeništvu. Nosilci fasadne obloge so krajši, kar pomeni gospodarnejšo izvedbo konstrukcije.

Če želimo čim boljšo zvočno izolacijo, izberemo kameno Knauf Insulation, lesno volno Pavatex Diffutherm ali izolacijo iz konoplje Capatect Hanf Wall. To ni pomembno le v mestih, ampak tudi v manjših naseljih, če hiša stoji ob zelo prometni cesti. Moteč hrup povzroča tudi bližina industrijskih obratov, parkirišč, letališča, otroških igrišč, športnih objektov ipd.

Širjenje požara v višja nadstropja preko okenskih odprtin je zlasti pomembno v večstanovanjskih stavbah, zato je uporaba negorljivega materiala obvezna. Kameno volno Knauf Insulation poleg negorljivosti odlikuje še zelo dobra zvočna izolacija. Za vse objekte, za katere je zahtevana negorljivost, so primerne tudi mineralne penjene plošče Multipor in plošče iz penjenega stekla Foamglas. Zaradi dobre paroprepustnosti so tako mineralna volna Knauf insulation kot tudi penjene mineralne plošče Multipor primerne za uporabo na starejših zidanih objektih.

Plošče iz penjenega stekla Foamglas uporabljamo za objekte, kjer je poleg negorljivosti zahtevana še neobčutljivost na vodo in kemikalije ter izjemna trajnost.

grand_tower_v2
Grand Tower Frankfurt

Vakuumski izolacijski paneli Va-Q-tec VIP B so odlična rešitev, kadar je prostora za običajno izolacijo premalo. Z njimi uspešno rešujemo težave toplotnih mostov ali fasad s kovinskimi panelnimi polnili. Vakuumski izolacijski paneli so trenutno najboljša toplotna izolacija, ki je primerna za gradbene konstrukcije. Samo 5 cm izolacije Va-Q-tec nadomesti 25 cm običajne izolacije.

Vgradnja zahteva natančnost (paneli se ne smejo poškodovati, zato so potrebne predhodne natančne izmere in izračuni dimenzij) in pazljivost, vendar so rezultati izjemni. Vsak vakuumski panel Va-Q-tec ima integrirano točko, preko katere se lahko kakovost panela kontrolira v proizvodnji in na gradbišču, s čimer preprečimo vgradnjo poškodovane vakuumske izolacije. Da bi se zmanjšala možnost poškodb ovoja vakuumskih panelov, se lahko uporabi različico z obojestransko oblogo iz ekspandiranega polistirena – Va-Q-vip F EPS.

Vakuumske izolacije Va-Q-vip se izdeluje v standardnih dimenzijah in po naročilu tudi v večkotnih ali okroglih ploščah, lahko z izrezi ali tovarniško izdelanimi preboji.

Pablo Serrano

Foamglas izolacija zaradi svojih izrednih lastnosti, kot so negorljivost, dimenzijska stabilnost, trdnost, nevpojnost za vodo in parotesnost, odpornost na kemikalije, živali in mikroorganizme ter posledično izjemna trajnost, je Foamglas izolacija iz penjenega stekla rešitev za objekte, ki jih gradimo za dolgo življenjsko dobo.

Vse kakovostne, reprezentančne in dražje fasadne obloge zahtevajo kakovostno izolacijo, ki z leti ne bo izgubila svojih lastnosti. Demontaža in ponovna montaža fasadne obloge samo zaradi menjave izolacije je za investitorja povsem nepotreben strošek. Zato mora biti izolacija velikih objektov trajna.

V velikih in visokih stavbah se zadržuje veliko ljudi, zato požar predstavlja večjo nevarnost. Po prezračevani fasadi se požar lahko hitro razširi, zato je uporaba negorljivega materiala ključnega pomena. Penjeno steklo ne gori, nevarnost ob požaru je zato učinkovito zmanjšana na minimum.

×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.