Vrtec

Ecophon vrtec, ecophon.com
Ecophon vrtec

V vrtcu so razmere najslabše: otroci ne mirujejo, dejavni so vsi naenkrat. Jakost hrupa se v vrtčevskih prostorih dvigne na 81–83 dB ali več. Temu hrupu so po 8 ur in več izpostavljeni zaposleni, pa tudi otroci. Ne enim ne drugim tak hrup ne koristi.

Najcenejša rešitev je spuščen akustičen strop. Kadar pa poskušamo blažiti težave že zgrajenih prostorov, lahko akustične obloge nalepimo na strop ali pa jih namestimo na stene.

Osnovna šola

Razredi, hodniki, telovadnice, zbornica, knjižnica, kabineti – vsak prostor s svojo specifiko – zelo različni, pa vendar imajo eno skupno točko: težnjo po mirnem in sproščenem vzdušju. Kako to doseči kljub večjemu številu ljudi, ki si deli en prostor in ki (praviloma) ne molčijo?

Ecophon Šola Witzenhausen, ecophon.com
Ecophon Šola Witzenhausen

Ste se kdaj vprašali, zakaj so učenci v zadnjih klopeh manj zbrani in manj prisotni pri dogajanju med poukom v primerjavi s tistimi v prvih vrstah? Razlog je v jasnosti govora. Nekateri učenci razumejo le okoli 50 % posredovane vsebine, zato so nemotivirani in negotovi. Jasnost govora je osnova za razumevanje in učinkovito komunikacijo.

Če je v prostoru manj hrupa in odmeva, so za učence vzpostavljeni enaki pogoji za učenje, ne glede na to, kje sedijo.

Zaradi visoke ravni hrupa in odmeva v prostoru morajo učitelji v večini primerov govoriti veliko glasneje kot bi sicer. To je tudi glavni razlog za odsotnost z dela, takoj za stresom in pomanjkanjem motivacije.

Dejstvo je, da se nam kratkoročni spomin pri poslušanju govora v prostorih s slabo akustiko zmanjša za 20 %. V prostorih z dobro akustiko je srčni utrip učiteljev za 10 % nižji kot v primerljivem prostoru s slabo akustiko. Večina učiteljev bo pritrdila, da je hrup v učilnicah ena glavnih težav pri učenju. 62 % učiteljem je bilo diagnosticirano, da imajo poškodovane glasilke.

Višje šolstvo

Velike predavalnice so specifičen primer. Nujna je izdelava projekta akustike, da zagotovimo čim boljšo slišnost po celem prostoru in dobro razumljivost govora. V velikih prostorih kombiniramo zvočno-vpojne površine z odbojnimi in zvočno difuzijskimi površinami.

Glasbena šola

Glasbena šola, vir: ecophon.com
Glasbena šola

Zagotoviti moramo zadostno ločitev med prostori z ustreznimi zvočnoizolacijskimi materiali in ustrezno akustiko v prostoru.

Za zagotavljanje ustrezne akustike prostora lahko uporabljamo akustične obloge z različno stopnjo absorpcije ali difuzije, posamezne viseče absorberje na stropu in stenah ter vogalne elemente za lovljenje nizkih frekvenc.

×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.