Reliefni okraski so stari že tisočletja in še vedno so modni. Njihova oblika se je s časom sicer spreminjala, še vedno pa se poleg sodobnih uporabljajo štukature različnih zgodovinskih stilov. Z domiselno uporabo in kombinacijo okrasnih profilov lahko precej spremenimo vsakdanje prostore ter tako skupaj z ustreznimi barvnimi kombinacijami zaokrožimo podobo naših domov. Za razliko od drugih dekorativnih elementov nam štukature niso v napoto in se jih zato kasneje naveličamo.

NMC 3D in klasika
NMC 3D in klasika

Stil notranje opreme je običajno povezan s stilom same zgradbe in okusom lastnika. Štukature, ki predstavljajo reliefni okras na stenah in stropih, lahko stil hiše in opreme še poudarijo ali pa mu dajo moderen eklektičen videz, pri katerem kombiniramo opremo različnih stilov.

Kljub temu, da so bile štukature moderne pred stoletjem, se njihov razvoj ni ustavil. Pojavile so se nove oblike, namenjene sodobnim prostorom in modernemu okusu.

Slike različnih stilov štukature/oprema

Popravimo razmerja v prostoru

Štukature klasične bele stenske
Štukature klasične bele stenske

Poleg tega, da okrasni profili poudarijo stil, jih lahko uporabimo tudi za korekcijo razmerij v prostoru. Široke okrasne letve lahko poudarijo višino ali širino prostora ali navidezno povečajo velikost oken ali vrat. Če imamo veliko prazno sten, bomo z dodanimi stenskimi štukaturami izgubili občutek, da nekaj manjka. Uporabimo lahko okrasne profile, nameščene na stiku stene in stropa, lahko jih namestimo na stene in z njimi oblikujemo posamezne segmente pravilnih ali povsem naključnih oblik, lahko pa uporabimo reliefne, tridimenzionalne plošče, s katerimi obložimo steno v celoti ali delno.

Podobno bi dosegli tudi z izrazitejšo barvo sten, le da nam barva zmanjša svetlost prostora, kar pa ni vedno zaželeno.

Nevpadljive, a elegantne bele štukature pritegnejo pozornost k zgornjemu delu prostora in ga navidezno povišajo.

Prikrijmo pomanjkljivosti

NMC za stoli
NMC za stoli

Ne samo za okras, štukature lahko uporabimo tudi za elegantno zakrivanje manj estetskih »dodatkov«: prekrijemo po vogalih napeljane kable ali cevi, razpoke ali zakrijemo neugledne karnise. Okrasni profili, ki so narejeni iz dovolj trdega materiala, bodo obvarovali steno pred tudi poškodbami, ki nastanejo zaradi naslonjal stolov.

Stenske okrasne letvice iz programa Arstyl in Wallstyl so dovolj čvrste, da se ne poškodujejo zaradi drgnjenja in zadevana s stoli.

Vključimo LED osvetlitev

NMC Stenska osvetlitev
NMC Stenska osvetlitev

In ne nazadnje: priljubljeno ambientalno osvetlitev z LED trakovi lahko skrijemo za okrasne letve pod stropom, okrog TV ekrana, na policah ali v stenskih nišah. Če posebej so uporabne talne zaključne letvice, za katerimi skrijemo razsvetljavo in kable, kar je še posebej praktično na stopniščih.

Štukature belgijskega proizvajalca NMC Noet&Marque iz kvalitetnih, čvrstih materialov, ki so enostavni za montažo, so leta 2019 dobile posebno nagrado za dober dizajn.

×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.