kalcerNonprioritySearchKeywords

Fragmat termoizolacije, Izolacija podstrešja, Ursa zunanje stene, Foamglas Perinsul HL, Foamglas notranje izolacije, Renopor sanacija vlage, Multipor izolacija, Baumit energija

Pri načrtovanju in gradnji upoštevamo Pravilnik o zaščiti stavb pred vlago.

Foamglas

Nekateri gradbeni materiali so na spremembe vlage manj občutljivi – so vlagoodporni (npr. opeka, beton, kamen, jeklo, steklo, bitumen, nekateri umetni materiali), nekateri pa bolj (npr. les, mavec, glina). Bolj občutljivi lahko v vlažnem stanju zgubijo trdnost, zmanjša se jim prepustnost za zrak, nabreknejo, lahko se začne razgradnja.

Na vlažnih površinah sten, tal in stropov se naselijo glive in plesni, ki material počasi razgrajujejo, spremenijo videz, vonj in lahko škodljivo vplivajo na zdravje ljudi in živali, ki živijo v takih prostorih.

Kondenz je posebej izrazit na mestih toplotnih mostov: kjer konstrukcija spreminja smer (vogali) ali na stičiščih med različnimi konstrukcijskimi elementi (na priključkih betonskih medetažnih plošč na zunanje stene, zunanjih sten in strehe, okrog odprtin). Na zunanjih delih konstrukcije zgradb se pojavljajo mesta, kjer so uporabljeni materiali z večjo toplotno prevodnostjo (beton, jeklo). Na teh mestih se temperatura še hitreje spreminja, zato predstavljajo izrazit toplotni most. Ker se ohladijo na nižjo temperaturo kot sosednji materiali, je možnost kondenzacije pare še večja.

Kondenziranje vode v konstrukcijah ali na njihovi površini poskušamo preprečiti na naslednje načine:

Z izbiro bolj paroprepustnih materialov na zunanji strani omogočimo čim hitrejše sušenje konstrukcije

Prezračevana fasada Ursa
Izolacija iz steklene volne (3) je paroprepustna, odprt prezračevalni sloj odvaja vlago in vročino.

S toplotnimi izolacijami na zunanji strani zadržujemo višjo temperaturo konstrukcij in preprečujemo rosenje

Toplotna izolacija AB plošče
Z dodatno toplotno izolacijo (3) je zmanjšan prehod toplote in s tem toplotni most skozi AB ploščo.

V brošuri Baumit energija  je pregledno prikazano razmerje med temperaturo zida in notranjo temperaturo prostora, ki še zagotavlja udobno bivanje, ter osnovna tabela za določanje točke rosišča.

Vir: Fragmat

S parnimi ovirami preprečujemo prehod vlage skozi konstrukcijo

Izoliranje s penjenim steklom
Z izolacijo iz penjenega stekla (4), ki je za paro nepropustna, je preprečen prehod pare in kondenzacije v zidu.

S hidroskopičnimi ploščami odvajamo vlago s toplotnih mostov

Izoliranje s Promatect MC ploščami
Plošče sprejemajo kondenzirano vlago iz zida in se izsušujejo na notranji strani. Zaradi visoke bazičnosti (pH 9–11) so naravni biocid.
×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.