Kontaktno fasado sestavljajo: lepilo za izolacijo, toplotna izolacija, sidra za izolacijo, malta za armirni sloj, fasadna mreža in zaključni omet, dodatno pa potrebujemo še ustrezne predpremaze, ojačitvene vogalnike in zaključne profile.

fasada-kontaktna_ometana-fasada

Primerno lepilo in sidra izberemo glede na vrsto podlage in izolacije, vrsto zaključnega sloja pa glede na izolacijo, višino objekta, želen videz in posebne zahteve.

Kontaktne fasade z izolacijo in tankoslojnim ometom (angl. External Thermal Insulating Contact System – ETICS) morajo imeti oznake CE, s katerimi proizvajalec jamči, da so posamezni izdelki skladni z zakonskimi zahtevami in standardi, z evropsko tehnično oceno (angl. European Technical Assessment – ETA) pa dokazuje ustreznost sistema.

Zaključni sloji

lastnosti zaključnega sloja akril silikat silikon silikonsko-silikatni,
silikonsko-akrilni
mineralni
svetlobna obstojnost barve ** *** *** ** NDP
nabor odtenkov *** ** ** *** NDP
paro-prepustnost ** *** ** ** ***
vodo-vpojnost srednja srednja majhna srednja velika
granulacija 1-2,5 1,5-2,5 1,5-2,5 1,5-2,5 1-4
struktura G, Z G, Z G, Z G, Z G, S
gorljivost ** *** ** ** ***
cena €€ €€ €€€ €€ do €€€
priporočila stare zgradbe visoke,
izpostavljene fasade
visoki objekti stari objekti
omejitve visoki objekti brez napuščev visoki objekti brez napuščev difuzno odprti zidovi visoki objekti brez napuščev
* do ****
izrazitost posamezne lastnosti
NDP
ni podatka, ni potreben ali ni relevanten
G, Z, S
glajena, zaribana ali strukturirana površina
€ do €€€
najcenejša do dražja

Skrivnost dolgotrajno lepih temnih fasad Baumit

Temni odtenki vpijajo sončne žarke. Posledica je neželeno pregrevanje površine. Odtenke označujemo z vrednostjo HBW, ki pomeni odstotek odbite svetlobe. Za boljšo predstavo: vrednost HBW čisto bele barve je 100, kar pomeni 100-odstotni odboj svetlobe. Nasprotno pa črna barva popolnoma vpija svetlobo, zato je njena vrednost HBW enaka 0. Pri tem sončno obsevanje povzroča segrevanje površine.

baumit-brdo

Toplotna izolacija na fasadi preprečuje uhajanje toplote iz notranjosti objekta, po drugi strani pa zadržuje sončno energijo, da ne prodre v notranjost.

Tako v ca. 5 mm debelem vrhnjem sloju fasade, sestavljenem iz osnovnega armirnega ometa in zaključnega sloja, pride do visokih temperatur, pregrevanja in raztezanja zaključnega sloja, kar lahko povzroči poškodbe na ometu in pojav razpok. Na pomoč so priskočili proizvajalci pigmentov, ki so tržišču ponudili posebne, tako imenovane »cool« pigmente, ki vpijajo bistveno manj sončnega sevanja, zaradi česar se površina manj segreva.

Priporočamo: Baumit PuraTop

Samočistilna fasada in nanotehnologija Jubizol Premium

fjk8204-jubizol-premium

Fasada Jubizol Premium je namenjena modernim objektom brez napuščev, ki jim s skrbno izbrano paleto belih in svetlih pastelnih odtenkov zagotavljamo dolgotrajno eleganco in všečen minimalizem. Visoka vodoodbojnost in manjše navzemanje umazanije, ki sta rezultat izsledkov nanotehnologije, omogočata uporabo sistema tudi na fasadnih ploskvah visokih objektov, izpostavljenih padavinam. Sistem je primeren zlasti za onesnaženo okolje mestnih in industrijskih središč, za slano obmorsko okolje in druga podobna okolja.

Priporočamo: Jubizol Premium in Jubizol Nano finish.

Fasada prihodnosti: Caparol Carbon

caparol-carbon

Na fasadah v fasadnih sistemih Caparol / Capatect sedaj tudi karbon. C – ogljik; najbolj pomemben gradbeni element v življenju. Grafit, diamant ali karbonsko vlakno izhajajo iz enega in istega elementa – ogljika.

Karbon velja na splošno za »čudežni material« na vseh področjih, kjer se postavlja meja mogočega. Karbon tako najdemo v vozilih formule 1, plovilih, motorjih, robotski tehniki itd., kjer z majhnimi debelinami materiala dosegamo visoke trdnosti. Zato je karbon ultimativen material tudi za fasade prihodnosti.

Z dodatkom karbonskih vlaken so izboljšane pomembne lastnosti fasade:

  • V armirnem sloju so povečane tlačne in udarne trdnosti, ki ustrezajo odpornosti proti udarcem toče. Trdnost karbonskega sistema je še enkrat višja kot pri ostalih sistemih: lepilo debeline 3 mm doseže udarno trdnost od 11 do 50 joulov (podobni sistemi 3–6 J).
  • V zaključnem ometu je povečana elastičnost in natezna trdnost, s čimer se izognemo pojavu lasnih razpok, ki se sicer pojavijo zaradi temperaturnih sprememb; s tem podaljšujemo življenjsko dobo fasad.
  • Dodatek karbonskih vlaken, dodatek za fotokatalizo in efekt »hidroperl« zelo povečajo paroprepustnost fasade. Sistem »hidroperl« z nanotehnologijo preprečuje prekomerno navlaževanje in omogoča kar 6-krat hitrejše sušenje fasade, zato se zmanjša možnost za naselitev alg in plesni, sonce pa s pomočjo fotokatalize pomaga pri razgrajevanju organske umazanije.
  • Obstojnost temnih fasad: kljub temu, da se temne fasade lahko segrejejo tudi do 80 °C, karbonski fasadni sistem prenese tudi to. Pogoj: uporaba karbonskega ometa na dimenzijsko stabilni toplotni izolaciji (mineralna ali konopljina volna). Za karbonski fasadni sistem Caparol Capatect lahko dobite garancijo tudi za res temno barvo.

Priporočamo: Carbon Edition

Stare fasade kljubujejo zobu časa z renovirnimi ometi Röfix

im0010351_rm-renovirnim-ometi-rofix

Popravljanje in obnavljanje pomeni, da želimo dvigniti kakovost bivanja. Po dolgih letih uporabe in zanemarjanja sta se v mnogih objektih udobje in kakovost preprosto izgubila. Prostor, v katerem bivamo, pa je pomemben dejavnik za naše dobro počutje. Strokovna obnova in sanacija zunanjih zidov dvigne kakovost bivalnih in delovnih razmer na višjo raven, zniža porabo energije in izboljša notranjo klimo. S širokim programom visokokakovostnih sanacijskih in renovacijskih sistemov lahko RÖFIX ponudi idealno osnovo za ambiciozne renovacijske projekte.

Priporočamo: Renovirni ometi Röfix

Najtanjša fasadna izolacija Webertherm plus ultra 020

weber_referencni_objekti_celigo3_01

Kratek napušč, ozki okenski okvirji in majhni balkoni ne dopuščajo gradnje debelega sloja izolacije, kar pa ni razlog, da bi bila hiša slabo izolirana. Posebna izolacija iz penjenega bakelita že pri debelini 9 cm dovolj dobro izolira objekt tudi po merilih Ekosklada! Izolaciji je prilagojen celoten fasadni sistem webertherm Plus Ultra z ETA certifikatom: lepilo, sidra in zaključni fasadni omet.

Priporočamo: zaključni fasadni omet weberpas topDry, ki brez dodanega algicida učinkovito preprečuje razvoj alg in plesni na fasadnih površinah.

In ne le pri adaptacijah – tudi pri novogradnji je uporaba tanke izolacije smiselna, če nas omejujejo zunanje mere objekta. Kadar se gradijo objekti za oddajo, bo večja uporabna površina, ki jo pridobimo na račun tanjše izolacije, poskrbela za hitrejšo povrnitev naložbe.

×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.