kalcerNonprioritySearchKeywords

Köster, odporna na kisline in baze, Hidroizolacija Sika, odporna na soli in CO2, Hidroizolacija Sika, odporna na zmrzal in CO2, Parozaporna izolacija, Köster tesnjenje plavalnih bazenov, Sika hidroizolacija za bazene, odporna na olja za sončenje, Sika membrane za rezervoarje za pitno vodo, Sika premazi rezervoarjev za pitno vodo, Köster tesnjenje rezervoarjev, Hidroizolacijski premaz Fassa Bortolo MO600, Isomat premaz za cisterne, Isomat Aquamat Penetrate

Notranji prostori so lahko obremenjeni z vodo in vlago samo občasno: pri kuhanju, pranju, prhanju, čiščenju s paro ali vodo z dodatkom blažjih čistil, ob manjšem izlivu vode ipd. Ob normalnem zračenju ali brisanju se površine posušijo.

Nekateri prostori pa so bolj obremenjeni:

  • profesionalne kuhinje in industrija, kjer je vlaga v zraku dolgotrajna,
  • pralnice, bazenski prostori, savne, industrija, ker se pari pridružijo kemikalije,
  • prostori, ki se pogosto čistijo z veliko količino vode in/ali pare in močnejšimi kemikalijami,
  • prostori s stalno prisotno vodo, kot so drsališča, bazeni, zbiralniki in cisterne, vodnjaki.

Tla in stene zaščitimo z vodotesnimi materiali, ki jih izberemo glede na vrsto obremenitve.

Pri načrtovanju in gradnji upoštevamo Pravilnik o zaščiti stavb pred vlago.

Kuhinje in kopalnice

Knauf Aquapanel

Površine v kuhinjah in kopalnicah, ki jih pogosto močimo z vodo, so zaradi lažjega čiščenja pogosto obložene s keramičnimi ploščicami, mozaikom ali kamnito oblogo. Stiki, zapolnjeni s fugirno maso, sčasoma postanejo bolj porozni, pojavijo se drobne razpoke, skozi katere voda vdira v podlago. Do razpok pride tudi v vogalih. Ko je te vlage veliko, lahko pride do odstopanja ploščic, zato poskušamo vpijanje vode preprečiti. Uporabimo kakovostne vodotesne fugirne mase in vodotesne premaze, ki preprečujejo prehod vlage v podlago.

Vodotesni premazi za manj obremenjene mokre prostore, kot so kopalnice in kuhinje v stanovanjskih objektih in hotelih, so prikazani v posebnem poglavju hidroizolacija tal.

wedi TOP

Vodotesnost površine lahko zagotovimo tudi z oblogami kot so veliko-formatne kompozitne plošče WEDI TOP. Površina plošč omogoča enostavno čiščenje, stiki pa so minimalni in popolnoma vodotesni. Prednost pred keramičnimi oblogami in oblogami iz umetnega kamna je predvsem majhna teža, majhna debelina in enostavnost vgradnje, zaradi česar so zelo primerne za prenove kopalnic in drugih prostorov, v katerih želimo na čiščenje bolj odporno površino.

Obloge wedi TOP WALL so lahko enobarvne, z gladko ali reliefno površino ali z vzorci marmorja.

Industrijski prostori

Kuhinja Ecophon

V večjih kuhinjah, pralnicah, obratih za predelavo hrane, industrijskih obratih, v farmaciji, garažah itd., so tla močneje obremenjena z vodo in kemikalijami. Te so lahko sestavina čistil ali onesnaževal, ki so posledica uporabe prostorov. Nekatere kemikalije, visoka temperatura vode ali pare pa lahko razgrajevalni učinek vode še povečajo, zato morajo biti tesnilni premazi, ki ščitijo konstrukcijo, še odpornejši in trajnejši.

Bazeni, savne, ledene dvorane

Wedi Sanoasa

Hlapi klorirane, mineralne ali morske vode lahko kvarno vplivajo na trajnost stropnih in stenskih konstrukcij, saj povečujejo korozijo jekla in pospešujejo razgradnjo betona in trohnenje lesa. Stalna prisotnost velike količine vode v notranjih ali zunanjih bazenih pa otežuje vzdrževanje in popravila, zato sta pravilna izbira tesnilnega materiala in pravilna izvedba še pomembnejši.

V bazenih, ledenih dvoranah in savnah je treba upoštevati še velike temperaturne spremembe, ki zahtevajo trajno elastične materiale, sposobne prilagajanja raztezanju in krčenju konstrukcije.

Poleg vodotesnosti je pogosto treba upoštevati še parotesnost, če obstaja nevarnost, da bi zaradi kondenziranja vlage lahko prišlo do kvarnega vpliva v konstrukciji – navlaževanja, zmanjšanja nosilnosti, trajnosti ali zdravstvene oporečnosti zaradi plesni.

Kljub temu, da za tesnjenje pred vlažnim zrakom potrebujemo paro-tesne materiale, moramo zaradi zagotovitve ustrezne akustike v prostoru del sten in stropa obložiti z bolj poroznimi, zvočno vpojnimi materiali, ki pa morajo biti primerno obstojni. O izdelkih za akustične obloge bazenskih prostorov je več napisano v poglavju Akustike na tej povezavi.

Rezervoarji

Rezervoarji

Za tesnjenje betonskih rezervoarjev za pitno vodo na notranji strani se uporabljajo posebni materiali, ki na kakovost vode nimajo vpliva. Če je rezervoar nadzemni, se uporabljajo izdelki, odporni na pozitivni tlak. Pri vkopanih rezervoarjih, kjer lahko pride do poškodbe zunanje hidroizolacije, se uporabljajo izdelki, ki so odporni tudi na negativni tlak.

Za tesnjenje na zunanji strani betonskega rezervoarja uporabljamo hidroizolacijske materiale, odporne na negativni tlak. V obeh primerih je smiselna uporaba materialov, ki imajo sposobnost premoščanja razpok, ki se lahko pojavijo v primeru pomikov. Poleg inertnosti so izdelki za hidroizolacijo rezervoarjev odporni tudi na zmrzovanje.

×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.