Nova in stara podstrešja pogosto prečka dimnik. Dimnike, ki prečkajo bivalno podstrešje, oblagamo s ploščami, da jih dodatno izoliramo (če je to potrebno) in izboljšamo videz. Upoštevati pa moramo, da je pri pečeh na trda goriva temperatura dimnih plinov višja kot pri plinskih pečeh, pa tudi saje, ki se nabirajo na ceveh, predstavljajo potencialno nevarnost.

house-remodel-2

Ker spadajo dimniški požari med najbolj pogoste vire požarov v stanovanjskih zgradbah (v Sloveniji jih je približno 500 na leto), mora biti dimnik pravilno zgrajen in požarno zaščiten, da se prepreči prenos morebitnega požara iz notranjosti dimniške cevi v prostore. Podrobnosti določa smernica SZPV 407. Z oblogo iz negorljivih, požarno varnih plošč, zmanjšamo možnost požara, ki bi se v primeru vžiga saj lahko razširil v bivalne prostore.

Kljub temu, da protipožarne mavčne plošče niso gorljive, ne izpolnjujejo pogojev za dimniške obloge, saj se pri temperaturi nad 50 °C njihove lastnosti začnejo spreminjati – iz njih hlapi kristalno vezana voda, mavčne plošče zato postajajo krhke in drobljive, obloga hitro propade in ne nudi zaščite v primeru požara. Mavčno-kartonskih in mavčno-vlaknenih plošč zato ne uporabljamo za oblogo dimnika!

kilo-honc-attic-apartment-bratislava-2

Dimnike oblagamo s silikatnimi ploščami, na primer s ploščami Promatect AD, ki nudijo požarno zaščito do 90 minut. Plošče Promatect AD so debele le 40 mm in za postavitev ne potrebujejo dodatne konstrukcije. Izdelava obloge s temi ploščami je hitra in enostavna, plošče so dober toplotni izolator, uporabljajo pa se lahko tudi nad streho, pod pogojem, da so zaščitene pred vremenskimi vplivi. Pri prehodu dimnika skozi strešno konstrukcijo upoštevajmo, da morajo biti ob dimniku nameščeni negorljivi materiali (npr. kamena volna). Zaključna obdelava Promatect AD plošč je enostavna: z izravnalno maso in barvo.

Kamini

kamin

Za moderne kamine minimalističnega videza lahko naredimo enostavne in učinkovite montažne obloge. Izdelava obloge kamina je enostavna in hitra.

Bistvene zahteve, ki jih mora izpolnjevati obloga kamina:

  • dobra izolacija za kaminom iz plošč Promasil, ki preprečuje pregrevanje sten ali sosednjih pohištvenih elementov,
  • dobra akumulacija toplote na sprednji strani kamina – obložne plošče Promafour akumulirajo toploto in jo po prenehanju kurjena oddajajo v prostor,
  • požarna varnost,
  • enostavnost uporabe.

Poglejte, kako hitro je izdelana obloga kamina!

YouTube

To vsebino zagotavlja zunanji ponudnik YouTube. S klikom na "Predvajaj video" sprejemate tudi politiko (piškotki, pogoji uporabe, itn.) ponudnika YouTube (več informacij je na voljo pri ponudniku YouTube).

Predvajaj video

PGlmcmFtZSB0aXRsZT0iUHJvbWFmb3VyLCB0aGUgaWRlYWwgaW5zdWxhdGlvbiBhbmQgbWFudGVscGllY2UgZm9yIHlvdXIgZmlyZXBsYWNlIiB3aWR0aD0iMTE0MCIgaGVpZ2h0PSI2NDEiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS1ub2Nvb2tpZS5jb20vZW1iZWQvT1JNekM1ZFdvR2s/ZmVhdHVyZT1vZW1iZWQiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvdz0iYWNjZWxlcm9tZXRlcjsgYXV0b3BsYXk7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
×

Preden dokončamo vašo prijavo...

S klikom na polje »DA« spodaj potrjujete, da do morebitnega preklica sprejemate naša tržna obvestila (od Kalcer d.o.o.) po elektronski pošti. Za namen obveščanja z e-pošto hranimo elektronski naslov, ime in priimek. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Še zadnji korak

Ali nam dovolite, da si zabeležimo in hranimo prikaze prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih? Ker se trudimo pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želeli meriti odzive na poslana sporočila. Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdelamo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost naših strank za poslana sporočila. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

Prijava poteka...

Prosimo, počakajte nekaj trenutkov.